Boerenkool speciaal

Stamppot boerenkool is een één van de bekendste stamppotten ooit. Eigenlijk hoort hij dan ook thuis in het volgende hoofdstuk met klassiekers. Dat doen we lekker niet. Dit keer krijgt de worst de hoofdrol. Snacken maar!!

Nodig

  • Boerenkool speciaal250 gram kruimige aardappels 250 gram boerenkool
  • 30 gram roomboter
  • scheutje volle melk
  • scheutje azijn
  • 4 (rechte) rookworsten
  • piccalillyPiccalilly komt oorspronkelijk uit Engeland. In Nederland wordt het vooral gegeten bij stamppot boerenkool. (zie bladzijde 80 uit Het grote stamppotboek)

Schil de aardappels, haal de vieze plekjes eraf en snijd ze in vieren. Spoel de aardappels schoon, doe ze in een pan met water, de helft van de boter en wat zout en zet de pan op het vuur. Wacht tot het water kookt en laat de aardappels in 15 tot 20 minuten gaar koken.

Gebruik je verse boerenkool? Was hem dan goed, pluk de blaadjes van de steel en snijd de bladeren in kleine reepjes. Doe de reepjes boerenkool bij de aardappels in de pan. Als je voorgesneden boerenkool gebruikt, kun je de reepjes meteen op de aardappels leggen.

Doe ondertussen de rookworsten in een pan met warm water. Zet de pan op het vuur en laat de worsten voorzichtig warm worden, zonder het water te laten koken.

Giet de boerenkool en aardappels af en stamp alles goed door elkaar met de rest van de boter, melk en azijn. Voeg eventueel nog een beetje zout toe.

Snijd de rookworst over de lengte half door en vouw hem een beetje open. Vul de worst met stamppot boerenkool en maak het af met de (zelfgemaakte) piccalilly.