Bliksemse pizza Hawaï

Op deze pizza zit  een lekker krokant laagje hete bliksem. Een tropisch hete bliksempizza dus!

NodigTropische pizza

 • 200 gram kruimige aardappels 100 gram zoete appels
 • 1 grote ananas
 • 50 gram hamblokjes
 • 30 gram verse basilicum
 • 20 gram roomboter
 • 1 eetlepel witte basterdsuiker
 • snufje zout
 • 100 gram geraspte kaas
 • 1 blikje tomatenpuree

 

Nodig voor het deegeb je echt geen zin of tijd om de bodem zelf te maken? Dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klare pizzabodem kopen in de supermarkt

 • 100 milliliter lauw water
 • half zakje droge gist van 7 gram 1 theelepel suiker
 • 250 gram bloem
 • snuf zout
 • 1 eetlepel olijfolie

Doe het water in een kopje en klop de gist en suiker erdoorheen.

Doe de bloem in een grote kom, roer het zout erdoor
en maak een kuiltje in het midden. Giet de olie en het gistwater erbij en kneed het deeg ongeveer tien minuten, tot het niet meer plakt. Dit kan eventueel ook in de keukenmachine. Gebruik dan wel de deeghaken en niet de scherpe messen.

Maak een bal van het deeg, leg het in een kom en dek af met een theedoek die een beetje nat is. Laat het deeg een uur rijzen tot het bijna twee keer zo groot is.

Duw alle lucht weer uit het deeg en kneed het nog een keer goed door. Gebruik een deegroller (of een lege glazen fles) om het deeg uit te rollen tot het ongeveer een centimeter dik is. Leg het deeg op een bakplaat (eventueel met wat bakpapier eronder) en dek weer af met een theedoek (een droge dit keer) tot je klaar bent met de stamppot.

Verwarm de oven voor op 240 °C.

Schil de aardappels, haal de vieze plekjes eraf en snijd ze in vieren. Spoel de aardappels schoon, doe ze in een pan met water en zet de pan op het vuur. Wacht tot het water kookt en laat de aardappels in 15 to 20 minuten gaar koken.

Schil ondertussen de appels en haal de klokhuizen eruit. Snijd de appels in kleine stukjes en leg ze op de kokende aardappels. Draai het vuur onder de pan iets lager en doe een deksel op de pan. Laat de appelstukjes ongeveer 10 minuten zachtjes meekoken met de aardappels.

Haal de kroon van de ananas en snijd de schil eraf. Snijd hem in plakken, haal het harde midden eruit en snijd de rest van de ananas in kleine blokjes. Scheur of knip ook de basilicum in stukken (niet te klein).

Giet de aardappels en appels af en doe er basterdsuiker en een snufje zout bij. Stamp dit mengsel met de boter fijn tot een mooie stamppot. Meng de stukjes ananas, basilicum en de blokjes ham erdoor.

Smeer de pizzabodem in met de tomatenpuree en bedek hem dan met de stamppot. Strooi de geraspte kaas erover en schuif de pizza in de voorverwarmde oven. Na 12 tot 15 minuten is je tropische pizza klaar.