Gegratineerde courgette

Dit klinkt als een vreselijk ingewikkeld recept, maar is eigenlijk heel makkelijk om te maken. Ideaal als je wilt doen alsof je je enorm hebt lopen uitsloven in de keuken…  

Nodig

  • Gegratineerde courgette500 gram kruimige aardappels
  • 1 bosje basilicum
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes 3 courgettes
  • 200 gram geraspte pecorinoPecorino is een schapenkaas uit Italië. Het woord ‘pecora’ is het Italiaanse woord voor ‘schaap'
  • 20 milliliter volle melk klontje roomboter
  • peper en zout

Hoe
Schil de aardappels, haal de vieze plekjes eraf en snijd ze in vieren. Spoel de aardappels schoon, doe ze in een pan met water en zet de pan op het vuur. Wacht tot het water kookt en laat de aardappels vanaf dat moment in 15 tot 20 minuten gaar koken.
Zet ondertussen de oven aan op 180 °C, zodat hij kan voorverwarmen.
Snijd 2 courgettes in de lengte doormidden en schraap ze met een eetlepel helemaal uit. Gooi het binnenste niet weg! Dat heb je zo nog nodig. Als het goed is heb je nu vier ‘bootjes’. Snijd de laatste courgette in plakken.

Als de aardappels ongeveer tien minuten koken kun je de courgette erbij in de pan doen. Let op: niet de bootjes, maar wel de plakken en het schraapsel. Zo kunnen ze nog een paar minuten meekoken.

Was de basilicum, haal de blaadjes eraf en gooi de steeltjes weg. Snijd de blaadjes in dunne reepjes. Hak de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes.

Giet de aardappels en courgettes af en stamp ze fijn. Roer de melk en roomboter door de stamppot en meng er de zongedroogde tomaatjes door. Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout. Roer pas helemaal op het laatst de basilicum door de stamppot.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de courgette- bootjes erop. Vul ze met de stamppot en bestrooi ze met de geraspte pecorino. Zet de bakplaat 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven. De gevulde courgettes zijn klaar als de kaas is gesmolten en een mooi, lichtbruin korstje heeft.