Wortelcake

Cake met worteltjes klinkt misschien een beetje raar, maar probeer het toch maar eens. Het is enorm lekker én zoet. Zeker met een flink kwak crème erop!

Nodig voor ongeveer 2 volle cupcakebakplaten

  • Wortelcakejes5 eieren
  • 300 gram donkere basterdsuiker
  • 300 gram geraspte worteltjes
  • 300 gram bloem
  • zakje bakpoeder
  • 350 miliiliter maïs- of zonnebloemolie
  • 2 theelepel zout
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden

Voor de crème

  • 100 gram roomkaas
  • 60 gram roomboter
  • zakje vanillesuiker
  • 200 gram poedersuiker
  • geraspte schil van ¾ citroen


Verwarm de oven voor op 180 °C.

Klop de eieren en de suiker samen tot een glad mengsel. Roer dan de geraspte worteltjes en de olie er goed doorheen. Met een mixer is dit een klusje van drie minuten. Roer je met de hand dan ben je iets langer bezig. Roer in elk geval door tot het een mooi, glad mengsel is. Ook als je al eerder last krijgt van een lamme arm. Echt, je taart wordt er een stuk luchtiger van!

Leg papieren cakevormpjes in de cupcakebakplaat of vet de bakplaat goed in met wat boter of olie.

Meng in een andere kom (of de weegschaal) de bloem, bakpoeder, zout en de koek- en speculaaskruiden door elkaar. Schep het zo luchtig mogelijk door het wortelmengsel. Schep het beslag in de cakevormpjes en zet de plaat ongeveer 20 minuten in de oven. Test of de cakejes gaar zijn door er een satéprikker of breinaald in te prikken. Als die er droog uit komt zijn ze klaar.

Maak de glazuur door alle ingrediënten te mengen tot een gladde crème. Gebruik een slagroomspuit of spuitzak om  elk cakeje te voorzien van een toef crème.