Knoflooktaart

Deze taart is zó enorm  lekker dat je je het liefst zou opsluiten in een stil kamertje om hem helemaal alleen op te eten. Het enige probleem is wel dat je daar dan een tijdje zult moeten blijven zitten. Er zit zo vreselijk veel knoflook in, dat je nog tenminste twee dagen naar knoflook zou ruiken. Het is dus verstandiger om hem te delen. Al is het maar omdat je dan minder last hebt van elkaars knoflooklucht ;-)

Het recept van deze taart komt trouwens uit het boek Plenty van Yotam Ottolenghi.

Voor 8 personen

 • Knoflooktaart375 gram roomboterbladerdeeg
 • 3 middelgrote bollen knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 theelepel balsamicoazijn
 • 220 milliliter water
 • 3/4 eetlepel fijne kristalsuiker
 • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
 • 1 theelepel gehakte tijm
 • 120 gram verse romige geitenkaas
 • 120 gram harde geitenkaas
 • 2 scharreleieren
 • 100 milliliter slagroom
 • 100 milliliter crème fraîche
 • zout en zwarte peper

Zet een ondiepe taartvorm met een losse bodem van 28 centimeter doorsnede klaar. Vet hem in of leg een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een cirkel die zo groot is dat je de bodem en de wand van de vorm ermee kunt bekleden. Zorg wel dat het deeg iets boven de rand uitkomt.

Leg een flink stuk bakpapier op het bladerdeeg en vul hem met bakbonenDat zijn bonen die je gebruikt, zodat de taartbodem niet teveel omhoog komt tijden het bakken. Je kunt hiervoor gewoon gedroogde bonen gebruiken, maar er bestaan ook speciale porseleinen bakbonen. Zet de vorm nu 20 minuten in de koelkast.

Zet de oven aan op 180˚C, zodat hij kan opwarmen.

Zet de taartvorm in de oven met de bonen erbij, zodat de bodem niet teveel omhoog komt bij het bakken. Haal de taartbodem na 20 minuten uit de oven en til het bakpapier met de bonen voorzichtig uit de vorm. Zet de vorm weer terug in de oven en bak het bladerdeeg nog 5 tot 10 minuten tot het goudbruin is.

Haal de taartbodem uit de oven, maar laat de oven aan.

Haal de tenen van de knoflookbollen los en peuter de velletjes eraf. Doe de teentjes allemaal in een steelpannetje en giet er water bij tot ze helemaal onder water staan. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Laat de knoflookteentjes drie minuten koken en giet ze dan af.

Droog de pan af en doe de knoflookteentjes er weer in. Doe de olijfolie erbij en bak de knoflook 2 minuten op hoog vuur. Doe de balsamicoazijn en het water erbij en breng aan de kook. Laat de knoflook 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer dan de suiker, rozemarijn, tijm en 1/4 theelepel zout door de vloeistof. Laat alles nog een keer 10 minuten pruttelen op halfhoog vuur, totdat bijna alle vloeistof is verdampt en de knoflooktenen zijn bedekt met donkere karamelsiroop. Haal de pan van het vuur en zet aan de kant.

Pak de taartvorm. Breek beide soorten geitenkaas in kleine stukjes en verdeel ze over de bodem. Verdeel de knoflookteentjes en de stroop daar weer overheen.

Breek twee eieren boven een maatbeker en giet er de slagroom en crème fraîche bij. Kluts goed door elkaar en doe er een halve theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper doorheen. Giet dit over de taartvulling, zodat alle gaatjes hiermee worden opgevuld. Je moet de kaas en knoflookteentjes nog wel kunnen zien.

Zet de oven op 160˚C en zet de taart erin. Bak hem 35 tot 45 minuten, totdat de vulling stevig is en de bovenkant goudbruin. Haal de taart uit de oven en laat hem een beetje afkoelen. Haal hem uit de vorm en leg er eventueel nog wat takjes tijm op. Warm is hij het allerlekkerst.