Kraakgeluiden

aardappelmannetjeGoed proeven doe je met al je zintuigen tegelijk. Je neus ruikt, je tong proeft, je ogen kijken en vergeet niet dat je je eten ook kunt voelen. Met je handen, maar ook in je mond. Je voelt of het koud is of warm en of het knapperig is of juist vloeibaar. Van al die informatie samen maken je hersenen een totaalplaatje: de smaakbeleving.

Met wat hulp van je oren kun je je eigen hersenen voor de gek houden. Laat maar eens een bakje chips slap worden door hem een middagje buiten de zak te bewaren. Neem dan een hapje. Bleagh, zachte chips. Zonde!

Probeer het nu nog een keer. Neem een hap van de slap geworden chips, terwijl je het geluid hieronder afspeelt. Waarschijnlijk smaakt hij weer net zo lekker als toen je hem vers uit de zak haalde!

Luister hier naar het geluid van verse kraakchips: